KOCKAKUTEN.BLOGG.SE

Hemlagad mat

"Hemlagade Hamburgare" Alltid på 100% nötkött, ej annat...

Publicerad 2015-08-15 19:49:00 i Allmänt,

 
Nötfärs ca. 1 kg, två matskedar grillkrydda, 4 matskedar Barbequesås (alternativt Ketchup eller Chilisås), 4 matskedar tomatpuré. 4 hela ägg. 5 teskedar salt samt 1/2 tesked vit eller svartpeppar (helst nymalen, gillar inte att ni köper kryddor som är färdigmalda då sådana produkter är restprodukter, kvistar, stammar och allt mals ner. Välj istället hela pepparfrukter så får du kvalité = optimal smak som passar din fysiologi. Ibland skvätter jag i lite flytande smoke, passar ibland om det serveras mycket öl :-)
 
 
Blanda ihop allt (med tvättade händer), se till så att allt blandas väl. Notera att du FÅR INTE blanda för länge dock då färsen lätt trådar sig = studsbollar. Det som uppstår om du råkar blanda för länge är att du pressar ur det naturliga talgfettet och proteinet ur färsen. Detsamma gäller när du gör köttbullar eller pannbiffar, blanda gärna om men Ej för länge... Bättte för lite än för mycket. Jag blir vansinnig när jag kommer till en krog som lyckas med konststycket att skapa sega köttbullar som studsar på tallriken? Eller pannbiffar som är torra och sega, för att inte tala om hamburgarna på krogarna som stressats fram? Har råkat ut för det flera ggr. Hursomhelst, om du nu själv utsätts för detta på krogen så ska du naturligtvis skicka tillbaka hela tallriken omgående, lova mig det... Nog om detta, nu fortsätter vi:
 
 
När färsen är klar (jag har smakat av den råa färsen, som råbiff, gott och nyttigt) så använder jag en cirkelstans som jag lägger på teflonpapper. Med en vanlig matsked klickar jag ut färsen och packar färsen väl i formen (ca. 2-3 cm tjocka).
 
 
Automatiserad produktionslinje, kul, jättekul...
 
P.S.
Jag brukar göra extra mycket när jag ändå är igång, de jag ej steker upp fryser jag direkt på teflonduk och allt. När hamburgarna är frysta lägger Cheyenne (min fru) över dem i fryspåsar, enkelt och snabbt för ungarna att ta fram om de blir hungriga. 
 
 
 
Nu är det dags för grillen:
 
Jag penslar på lite matolja på varje bit, detta för att de ej ska fastna på grillen. Teflonduken släpper lätt ifrån sig burgarna så det är hyvsat enkelt att ta varje burgare med en stekspade även om de är lite lösa i sin konsistens. Lyft upp dem och vänd dem ner på grillen (varm grill, mycket varm grill).
 
 
 Förvärmd grill, när locket öppnas försvinner direkt 100°C. Låt gärna locket vara på tills dess att du lägger på biffarna.
 
 
 Som ni ser så håller jag biffen med den oljiga sidan uppåt, vippa nu bara över stekspaden och lägg biffen med den oljiga sidan nedåt. Stäng locket och börja plocka fram brödet.
 
P.S. nu går det fort...
 
 
Lägg upp brödet på värmehyllan, har du inte utrymme för detta, värm då bröden i ugnen istället. När vätska krypt fram ur biffarna så vänder du dem. Stäng locket igen...
 
 
Öppna locket, lägg på ost om du vill, stäng locket igen. När osten smält igenom så börjar du montera ihop Hamburgarna.
 
Såja, dags för 1:a sittningen.
 
P.S.
Klart bäst om du kör med majsbröd elle bakar briochebröd själv men det tar vi en annan gång.
 
Enkelt och gott en varm sommarkväll, kan även serveras till festmåltid utan att någon höjer på ögonbrynen.
 
Ha en god kväll, b-back soon...
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Fredrik Röckner

Jag heter Fredrik, Jag bor och verkar i Lysekil inom elektronik. Mitt stora intresse på fritiden är all matlagning i sin bästa form, färg, form och smak samt presentation ska locka våra gommar till att våga avsmaka rätter i alla dess former. Meditation inom Gastronomi, den grundtanke, på vilken jag vill ge er betydelsen för hur viktig god mat lyfter människans självförtroende även när plånboken är tom. Det sägs att vi har fem sinnen, hmm jag vill nog påstå att vi har sex (6)... När jag intagit måltiden fäller smaken sin dom, munhålan sätts i verksamhet, tungan och gommen njuter gemensamt, och snart kommer magen att gripa sig an med matsmältningen. Nu inträder en obestämd matthet, kroppen sjunker ihop, ögonen blir tunga och mina sinnen faller till fullkomlig ro. Fysiologi inom smak omfattar våra "sex" sinnen enligt följande: Syn, Hörsel, Lukt, Smak och Känsel samt slutligen kön-sinnet = den fysiska kärleken = som drar till sig varandra med syfte att fortplanta sig. Jag har för avsikt att ge Er min vardag då jag står för nästan all matlagningen här hemma. Mina inlägg kommer att omfatta matlagning när den är som sämst/bäst allt beroende på vad kylen/frysen ger mig för dagen. Råvarukostnad är viktig då jag vill visa att matlagning från grunden kan ge en bra hushållsekonomi, förutsätter att god planering finns. Främst är min tanke med bloggen att jag kan locka er där hemma att våga vara lite galna och ej följa recept slaviskt, följ era 6 sinnen. Jag har en bakgrund som kock fostrad av det gamla gardet "Grand Hotell i Stockholm" under 80 talet samt vidare på flertalet stjärnkrogar och jag hoppas att ni har förtroende att våga prova mina utkast till lite enklare maträtter som jag hittar på för dagen. Tveka inte att kommentera, jag tål tuff kritik.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela