KOCKAKUTEN.BLOGG.SE

Hemlagad mat

Hemlagad marinad för grillning, vad blir det idag? Får kolla runt i kylen...

Publicerad 2015-08-17 16:55:00 i Allmänt,

 
"Gastronomiens vetenskap"
 
Gastronomien arbetar med smaken, gradvisa retelser, för vilka smaken är mottaglig, det finns bestämda gränser som har aktning för sig själv, vilka aldrig får överskridas.
 
Köpt lite fläskarré på 1/2 priset 29 kr/kg. Öppnar skåp, kyl och ser över vad jag har kvar för rester som jag kan göra något med.
 
Tomatpuré, vitlök, fransk senap, lite barbecue sås från MC D, färsk chili, flytande honung, sambal oelek, kikkoman soya, lite flytande smoke (röksmak), skalet från en citron, olivolja (ej för mycket), vatten.
 
Blanda, använd fantasin när du väljer mängd av respektive ingrediens. Smaka dig fram, tänk på att marinaden ska ha en stark söt/saltig smak, det ska kännas ordentligt i gommen och på tungan.
 
 
Skiva fläskkarren, slå på marinaden och låt stå några timmar. Härefter är det bara att slänga dem på grillen.
 
 
Till fläskkarren så hittar jag lite färrska champinjoner som jag kvartar, strimlar lite rotselleri, salladslök och vitlöksklyftor som jag hackar ner. Fräser allt i olivolja, jag har hittat lite tomater som börjar tappa bäst före datum, skör ner dem och slänger i sem i pannan. Steker potatis vid sidan om och vänder därefter ner svampblandningen i potatisen. Saltar och pepprar och smakar av, ställer in den i varm ugn för varmhållning.
 
 
Återigen, varm grill...
Eftersalta och kanske mal på lite extra med vitpeppar om du känner att det behövs eftersom du ALLTID stryker fingret och smakar på biffen efter vändning.
 
 
 Jag har en hylla som jag kan lägga upp fläskkarrebitarna på så de får vila samtidigt som temperaturen är ganska hög, karren är väl fet och när den får ligga på hyllan svettas fettet ur ordentligt så alla kan äta med god aptit. Jag passar på att klyfta upp lite gul paprika, skålen med marinaden för karren använder jag nu för paprikan, vänder runt allt och sedan direkt upp på grillen.
 
Längst in under karren ser ni en tegelsten, den ska vi ha för varmhållning vid servring.
 
 
 
  Formen med potatis och svampblandningen hämtar jag från ugnen, jag flyttar över paprikan när den är väl grillad och lägger allt ovanpå.
 
 
Matig potatisrätt för grillrätter.
 
 
Tar ut tegelstenen från grillen och lägger den på en skärbräda av trä, stenen håller ca. 200°C och temperaturen håller till efter middagen. Lägger upp karren på stenen, är inte gästerna färdiga att gå till bords så lägger jag över lite aluminiumfolie. Ställer sedan allt på bordet.
 
Allt är gjort på matrester som jag varligt sparat förutom karren. Den köpte jag ju in på 1/2 priset, låg 5 kg i kyldisken där så jag köpte allt, hem och rakt ner i frysen för kommande middagar. Priset hamnade på ~30 kr/kg vilket betyder att om var och en äter ca. 200 gr så slutar köttpriset på 6 kr/portion, lägger jag till övriga nödvändiga ingredienser så hamnar jag totalt på drygt ca: SEK 10 kr/portionen
Har även en student råd med, du behöver ju inte ha en grill för att göra det här, bara en spris och en ugn samt planering/förarbete och respekt för rester som du alldrig ska slänga...
 
Smaklig måltid.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Fredrik Röckner

Jag heter Fredrik, Jag bor och verkar i Lysekil inom elektronik. Mitt stora intresse på fritiden är all matlagning i sin bästa form, färg, form och smak samt presentation ska locka våra gommar till att våga avsmaka rätter i alla dess former. Meditation inom Gastronomi, den grundtanke, på vilken jag vill ge er betydelsen för hur viktig god mat lyfter människans självförtroende även när plånboken är tom. Det sägs att vi har fem sinnen, hmm jag vill nog påstå att vi har sex (6)... När jag intagit måltiden fäller smaken sin dom, munhålan sätts i verksamhet, tungan och gommen njuter gemensamt, och snart kommer magen att gripa sig an med matsmältningen. Nu inträder en obestämd matthet, kroppen sjunker ihop, ögonen blir tunga och mina sinnen faller till fullkomlig ro. Fysiologi inom smak omfattar våra "sex" sinnen enligt följande: Syn, Hörsel, Lukt, Smak och Känsel samt slutligen kön-sinnet = den fysiska kärleken = som drar till sig varandra med syfte att fortplanta sig. Jag har för avsikt att ge Er min vardag då jag står för nästan all matlagningen här hemma. Mina inlägg kommer att omfatta matlagning när den är som sämst/bäst allt beroende på vad kylen/frysen ger mig för dagen. Råvarukostnad är viktig då jag vill visa att matlagning från grunden kan ge en bra hushållsekonomi, förutsätter att god planering finns. Främst är min tanke med bloggen att jag kan locka er där hemma att våga vara lite galna och ej följa recept slaviskt, följ era 6 sinnen. Jag har en bakgrund som kock fostrad av det gamla gardet "Grand Hotell i Stockholm" under 80 talet samt vidare på flertalet stjärnkrogar och jag hoppas att ni har förtroende att våga prova mina utkast till lite enklare maträtter som jag hittar på för dagen. Tveka inte att kommentera, jag tål tuff kritik.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela