KOCKAKUTEN.BLOGG.SE

Hemlagad mat

Pilaffris på mitt sätt

Publicerad 2015-08-15 17:08:00 i Allmänt,

 
Här väljer jag basmatiris, går lika bra med vanligt ris. 
 
 
Smälter smör (äkta smör) i en järngryta som har lock. Helt ok om du knäcker smöret lite (bryner smöret), då får du en lite nötig smak.
 
 
Medans smöret smälter skalar jag en gul lök, delar den på mitten (genom roten), skär ett snitt rakt över ej igenom. I snittet för jag in ett helt lagerblad.
 
 
Häller i riset (bry er ej om hur mycket, ta ordentligt ca. 5 cm upp), stek det råa riset i smöret. När riset är glansigt och det doftar av smör och ris är det dags att slå på vattnet. Överblivet kan jag senare använda till Frie Rice :-)
 
 
Slå nu på kallt vatten, nu undrar ni hur mycket? Stick istället ner pekfingret till du nuddar riset, stanna där. Låt vattnet fylla grytan tills halva fingret är täckt = Rätt mängd vatten.
 
 
Mängd vatten, fingermåttet bestämmer...
 
 
 Nu kan du salta ris och vattenblandningen, smaka av. Vattnet ska smaka gott av sälta och smör. Därefter slänger du i lagerbladsspäckade löken.
 
 
På med locket, in i ugnen på 175°C i ca. 15-20 minuter. Öppna ugnen efter 10 minuter, öppna locket, dra med en sked eller annat riset åt sidan. Finns det vätska kvar låter du riset jobba vidare i ugnen ytterligare några minuter.
 
 
Riset är klart, lyft locket rör om. Låt locket ligga av så riset ångar av.
 
Smakligt spis, passar till allt...

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2015-08-15 18:22:17

Låter gott!

Svar: Lätt och gått, prova.
Fredrik Röckner

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Fredrik Röckner

Jag heter Fredrik, Jag bor och verkar i Lysekil inom elektronik. Mitt stora intresse på fritiden är all matlagning i sin bästa form, färg, form och smak samt presentation ska locka våra gommar till att våga avsmaka rätter i alla dess former. Meditation inom Gastronomi, den grundtanke, på vilken jag vill ge er betydelsen för hur viktig god mat lyfter människans självförtroende även när plånboken är tom. Det sägs att vi har fem sinnen, hmm jag vill nog påstå att vi har sex (6)... När jag intagit måltiden fäller smaken sin dom, munhålan sätts i verksamhet, tungan och gommen njuter gemensamt, och snart kommer magen att gripa sig an med matsmältningen. Nu inträder en obestämd matthet, kroppen sjunker ihop, ögonen blir tunga och mina sinnen faller till fullkomlig ro. Fysiologi inom smak omfattar våra "sex" sinnen enligt följande: Syn, Hörsel, Lukt, Smak och Känsel samt slutligen kön-sinnet = den fysiska kärleken = som drar till sig varandra med syfte att fortplanta sig. Jag har för avsikt att ge Er min vardag då jag står för nästan all matlagningen här hemma. Mina inlägg kommer att omfatta matlagning när den är som sämst/bäst allt beroende på vad kylen/frysen ger mig för dagen. Råvarukostnad är viktig då jag vill visa att matlagning från grunden kan ge en bra hushållsekonomi, förutsätter att god planering finns. Främst är min tanke med bloggen att jag kan locka er där hemma att våga vara lite galna och ej följa recept slaviskt, följ era 6 sinnen. Jag har en bakgrund som kock fostrad av det gamla gardet "Grand Hotell i Stockholm" under 80 talet samt vidare på flertalet stjärnkrogar och jag hoppas att ni har förtroende att våga prova mina utkast till lite enklare maträtter som jag hittar på för dagen. Tveka inte att kommentera, jag tål tuff kritik.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela