KOCKAKUTEN.BLOGG.SE

Hemlagad mat

Rödbetsoppa a la Fredrik - Inspiration: Bortsch Rysk rödbetsoppa

Publicerad 2015-08-16 19:28:00 i Allmänt,

 
Meditaion inom Gastronomi, den grundtanke, på vilken jag vill ge er betydelsen för hur viktig god mat lyfter människans självförtroende även när plånboken är tom.
 
Det sägs att vi har fem sinnen, hmm jag vill nog påstå att vi har sex (6)...
 
När jag intagit denna soppa så fäller smaken sin dom, munhålan sätts i verksamhet, tungan och gommen njuter gemensamt, och snart kommer magen att gripa sig an med matsmältnignen. Nu inträder en obestämd matthet, kroppen sjunker ihop, ögonen blir tunga och mina sinnen faller till fullkomlig ro. 
 
Fysiologi inom smak omfattar våra "sex" sinnen enligt följande:
Syn, Hörsel, Lukt, Smak och Känsel samt slutligen könsinnet = den fysiska kärleken = som drar till sig varandra med syfte att fortplanta sig. 
 
idag har jag skapat min egna rödbetsoppa, vilken min fru Cheyenne älskar och resten av veckan kommer att ha som matlåda, ni förstår nog vilken väg jag går för att träffa rätt, jo genom de sex sinnena...
 
 
5 råa rödbetor, 3 morötter, 4 stänger salladslök, 1 gul lök, 1/4 bit rotseller, lite nötkött (ej nödvändigt om plånboken är tom), gärna 1 hk vitkål (billigt), 3 köttbuljongtärningar eller kalvbuljongtärningar, 3 vitllöksklyftor, 1,5 liter vatten. Har ni lite gammalt vin, rött eller vitt spelar ingen roll så höjer det smaken.
Jag har sparat lite trasiga/korta hemlagade spaghettistrån som jag lägger till för att soppan ska bli lite mer matig (bra med kolhydrater i ren form tillsammans med grönsaker när du jobba fysiskt), har du ej hemlagad pasta så kan du bryta ner lite vanlig pasta.
 
Kryddor: Salt o Peppar, timjan, lagerblad, kryddpeppar
 
Strimla allt i tändstickstorlek, du kan förbereda allt dagen före eller på kvällen istället för TV tittande, då har du en snabb kvällsmåltid när du kommer hem från jobbet nästa dag.
 
 
 Skala, skiva, strimla....
 
 
Vitlöken ska Ej pressas, den ska hackas...
 
 
Om du pressar vitlöken så startar du en kemisk process som gör att vitlöken ger ifrån sig kraftiga gaser, du får en jobbig stark smak som tar över samt din odör bland sköna kvinnor eller män kan bli opassande i närkontakt. Om du istället hackar vitlöken och fräser den lätt i smör/olja så den nästan smälter får du en mild härlig smak, mild doft och du utsätter Ej gästerna eller deras medmänniskor dagen efter för obehag av lukter.
 
Jag vill tillägga:
*   LUKT är något som LUKTAR ILLA
*   DOFT är något som DOFTAR GOTT
 
 
Har lite nötkött kvar från tidigare grillning, en liten påse med skrapet från ben och senor som jag frös in. Min fru hittade den igår i frysen och frågade vad är det va? Tack sade jag och la in den i kylen för långsam tining = Att ta fram sådant som ska tinas är bäst att lägga i kylen eftersom fryst kött eller annat då hjälper då till att sänka energiförbrukningen i kylen eftersom råvaran är kallare än kylen.
 
Finskär köttet, fräser sedan upp allt med lite olja i pannan.
 
 
Fräser nu alla grönsakerna i smör, slår på vattnet och lägger i buljongtärningarna (om du inte har egen kokt buljong gjort på köttben (nöt/vilt/fågel)).
 
 
När soppan börjar koka upp så lyfter degressen = slaggprodukterna som omfattar olika fetter/oljor, onyttiga restproukter som du måste skumma av. Gör detta lite då och då medans soppan puttrar, släng det helst inte i slasken då detta spad stelnar i avloppsrören och skapar onödiga stopp, ungefär som att stöpa ljus. Häll degressen när den svalnat i en gammal mjölkförpackning.
 
 
Soppan har nu kokat upp och därefter ordentligt avskummad, dags för att slänga i spaghettikrosset.
 
 
Snart klart, pastan i...
 
 
Soppan är klar, superbilligt och supergott.
 
P.S.
Glöm aldrig att smaka av, salta vid behov och smak. Servera gärna lite creme fraiche eller gräddfil vid sidan om.
 
 
Min fru Cheyennes matlåda, funkar bra med glasburk.

Kommentarer

Postat av: louise

Publicerad 2015-08-16 19:40:07

Fin blogg! Kika gärna in på min blogg :) Kram

Svar: Tack, det ska jag
Fredrik Röckner

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Fredrik Röckner

Jag heter Fredrik, Jag bor och verkar i Lysekil inom elektronik. Mitt stora intresse på fritiden är all matlagning i sin bästa form, färg, form och smak samt presentation ska locka våra gommar till att våga avsmaka rätter i alla dess former. Meditation inom Gastronomi, den grundtanke, på vilken jag vill ge er betydelsen för hur viktig god mat lyfter människans självförtroende även när plånboken är tom. Det sägs att vi har fem sinnen, hmm jag vill nog påstå att vi har sex (6)... När jag intagit måltiden fäller smaken sin dom, munhålan sätts i verksamhet, tungan och gommen njuter gemensamt, och snart kommer magen att gripa sig an med matsmältningen. Nu inträder en obestämd matthet, kroppen sjunker ihop, ögonen blir tunga och mina sinnen faller till fullkomlig ro. Fysiologi inom smak omfattar våra "sex" sinnen enligt följande: Syn, Hörsel, Lukt, Smak och Känsel samt slutligen kön-sinnet = den fysiska kärleken = som drar till sig varandra med syfte att fortplanta sig. Jag har för avsikt att ge Er min vardag då jag står för nästan all matlagningen här hemma. Mina inlägg kommer att omfatta matlagning när den är som sämst/bäst allt beroende på vad kylen/frysen ger mig för dagen. Råvarukostnad är viktig då jag vill visa att matlagning från grunden kan ge en bra hushållsekonomi, förutsätter att god planering finns. Främst är min tanke med bloggen att jag kan locka er där hemma att våga vara lite galna och ej följa recept slaviskt, följ era 6 sinnen. Jag har en bakgrund som kock fostrad av det gamla gardet "Grand Hotell i Stockholm" under 80 talet samt vidare på flertalet stjärnkrogar och jag hoppas att ni har förtroende att våga prova mina utkast till lite enklare maträtter som jag hittar på för dagen. Tveka inte att kommentera, jag tål tuff kritik.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela