KOCKAKUTEN.BLOGG.SE

Hemlagad mat

Fried Rice "bra för matrester"

Publicerad 2015-08-24 17:56:06 i Allmänt,

 
Bra som alternativ till Pyttipanna. Öppna kylen, plocka fram det du hittar. Basen är ris som blivit över.
 
 
Här lite kallt ris, jag brukar alltid koka lite extra så det finns att ta till vid tillfälle när kylen börjar få lite matrester.
 
 
Lite av varje, kyckling från tidigare inlägg "Kyckling på burk" samt vitlökschampinjoner, lite kokt skinka från frukost, en bit rotselleri, morötter, gul lök, gröna ärtor. Du kan istort ta vad som helst. 
 
 
Skiva och strimla de råa rotfrukterna och lök.
 
 
 
Nu är allt markerat, dags att sätta på stekpannan eller gärna en typ Wokpanna. Pannan ska vara riktigt varm, häll i 3-4 matskedar olivolja eller matolja. När oljan börjar röra på sig så är det dags att hälla i det kalla riset. När riset börjar ta lite färg så börjar du försiktigt vända om riset, låt bryna lite till och så här håller du på till du anser att riset är brynt. Lägg nu över riset i en stor form så du har utrymme att blanda om. Nästa steg är att värma upp pannan igen, lägg därefter i matrester.bryn ordentligt, smaksätt nu med salt o peppar, gärna lite saffran om du har. Färsk chili eller piri piri. När du är nöjd efter provsmakning så slår du över allt på riset. Vänd sedan ner allt i riset. Klart för servering. 
 
P.S. 
Du kan steka lite tunn omelett som du strimla över allt.
 
 
 
Eftersom ärtor och majs är frysta får de följa med från början tillsammans med riset.
 
 
Klart, 
 
 
Bryter resterna ordentligt, när detta är klart så väljer jag att hälla i riset i pannan eftersom den är nog stor. Vänder om allt och ställer fram hela pannan på bordet. 
 
Lycka till!
 
 

Kommentarer

Postat av: Cheyenne

Publicerad 2015-08-24 18:56:20

I genomsnitt kastar varje person i Sverige 107 kilo mat & dryck per år. Tänk till och ta tillvara på matresterna! Dagens middag var en riktig höjdare och ett par matlådor till morgondagen blev det också Smiley smile

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Fredrik Röckner

Jag heter Fredrik, Jag bor och verkar i Lysekil inom elektronik. Mitt stora intresse på fritiden är all matlagning i sin bästa form, färg, form och smak samt presentation ska locka våra gommar till att våga avsmaka rätter i alla dess former. Meditation inom Gastronomi, den grundtanke, på vilken jag vill ge er betydelsen för hur viktig god mat lyfter människans självförtroende även när plånboken är tom. Det sägs att vi har fem sinnen, hmm jag vill nog påstå att vi har sex (6)... När jag intagit måltiden fäller smaken sin dom, munhålan sätts i verksamhet, tungan och gommen njuter gemensamt, och snart kommer magen att gripa sig an med matsmältningen. Nu inträder en obestämd matthet, kroppen sjunker ihop, ögonen blir tunga och mina sinnen faller till fullkomlig ro. Fysiologi inom smak omfattar våra "sex" sinnen enligt följande: Syn, Hörsel, Lukt, Smak och Känsel samt slutligen kön-sinnet = den fysiska kärleken = som drar till sig varandra med syfte att fortplanta sig. Jag har för avsikt att ge Er min vardag då jag står för nästan all matlagningen här hemma. Mina inlägg kommer att omfatta matlagning när den är som sämst/bäst allt beroende på vad kylen/frysen ger mig för dagen. Råvarukostnad är viktig då jag vill visa att matlagning från grunden kan ge en bra hushållsekonomi, förutsätter att god planering finns. Främst är min tanke med bloggen att jag kan locka er där hemma att våga vara lite galna och ej följa recept slaviskt, följ era 6 sinnen. Jag har en bakgrund som kock fostrad av det gamla gardet "Grand Hotell i Stockholm" under 80 talet samt vidare på flertalet stjärnkrogar och jag hoppas att ni har förtroende att våga prova mina utkast till lite enklare maträtter som jag hittar på för dagen. Tveka inte att kommentera, jag tål tuff kritik.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela