KOCKAKUTEN.BLOGG.SE

Hemlagad mat

Korv Stroganoff "På mitt vis" (30 minuter om ugnen för riset är påslagen före)

Publicerad 2015-09-06 17:07:00 i Allmänt,

 
Tillbaka vid spisen, hittade en halv falukorv i frysen, en gul lök, en vitlöksklyfta, krossade tomater, fransk senap, smör och grädde samt creme fraiche. Salt o peppar, timjan och koriander. Kokar lite "Pilaffris" enligt tidigare beskrivning. 
 
Skivar lök, falukorv och finhackar vitlöken, ok om du pressar den med vitlökspress också om du vill ha en starkare vitlökssmak.. 
 
 
Smälter äkta smör, börjar med att lägga i löken och vitlöken som jag steker/glaserar lätt. Härefter lägger jag i falukorvstavarna, bryner allt så att vätska och fettet från falukorven släpper från korven.
 
 
När korven och löken gift sig med varandra slår jag på 1/2 burk (tetra) krossade tomater (hoppar över tomatpuré), lägger i lagerbladet, 3 teskedar fransk senap och blandar om..
 
 
Slår på 1 dl grädde och 1/2 dl vatten. Låter det hela koka ihop/reducera (koka) ner, ca.10 minuter.
 
 
Här ser ni att jag börjat med Pilaffriset (se tidigare beskrivning), stroganoffen puttrar vidare under tiden.
 
 
Nu har stroganoffen fått rätt konsistens, smaksätter med salt och peppar, en nypa timjan och strör sedan över en nypa koriander, en tesked Sambal Oelek. Avslutar med att klicka i två matskedar Creme Fraiche som jag rör ner strax innan servering. 
 
Glöm ej att du ska smaka av efter din smaksättning. Försök att finna balansen mellan sälta, sötma och syra. Sötman varierar beroende på kvalitén från de krossade tomaterna. Ibland kan tomaterna hålla en hög syarhalt vilket bör beaktas, löken neutraliserar ofta detta väl, hursomhelst är det du som bestämmer och anser du att smaken syrlig kan du rädda situationen genom att komplettera med (lite) vanlig chilisås eller ketchup.
 
Färdigt att servera, lycka till.

Kommentarer

Postat av: Felicia

Publicerad 2015-09-06 17:41:51

Perfekt för mig som tänkte testa korv stroganoff själv för första gången i veckan! :D

Svar: Vad kul, lycka till.P.S.
Lita på dina smaklökar och smaka dig fram, ta gärna lite ris på en liten tallrik med din stroganoff och smaka dig fram.
Fredrik Röckner

Postat av: Emilia Åkerberg

Publicerad 2015-09-06 17:50:55

Åh va gott!!

Svar: Det var kanon :-)
Fredrik Röckner

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Fredrik Röckner

Jag heter Fredrik, Jag bor och verkar i Lysekil inom elektronik. Mitt stora intresse på fritiden är all matlagning i sin bästa form, färg, form och smak samt presentation ska locka våra gommar till att våga avsmaka rätter i alla dess former. Meditation inom Gastronomi, den grundtanke, på vilken jag vill ge er betydelsen för hur viktig god mat lyfter människans självförtroende även när plånboken är tom. Det sägs att vi har fem sinnen, hmm jag vill nog påstå att vi har sex (6)... När jag intagit måltiden fäller smaken sin dom, munhålan sätts i verksamhet, tungan och gommen njuter gemensamt, och snart kommer magen att gripa sig an med matsmältningen. Nu inträder en obestämd matthet, kroppen sjunker ihop, ögonen blir tunga och mina sinnen faller till fullkomlig ro. Fysiologi inom smak omfattar våra "sex" sinnen enligt följande: Syn, Hörsel, Lukt, Smak och Känsel samt slutligen kön-sinnet = den fysiska kärleken = som drar till sig varandra med syfte att fortplanta sig. Jag har för avsikt att ge Er min vardag då jag står för nästan all matlagningen här hemma. Mina inlägg kommer att omfatta matlagning när den är som sämst/bäst allt beroende på vad kylen/frysen ger mig för dagen. Råvarukostnad är viktig då jag vill visa att matlagning från grunden kan ge en bra hushållsekonomi, förutsätter att god planering finns. Främst är min tanke med bloggen att jag kan locka er där hemma att våga vara lite galna och ej följa recept slaviskt, följ era 6 sinnen. Jag har en bakgrund som kock fostrad av det gamla gardet "Grand Hotell i Stockholm" under 80 talet samt vidare på flertalet stjärnkrogar och jag hoppas att ni har förtroende att våga prova mina utkast till lite enklare maträtter som jag hittar på för dagen. Tveka inte att kommentera, jag tål tuff kritik.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela